AzsGrafiklab

PANELVINTAGE A mai poszból kiderül, hogy nem csak a modellezőasztal mögött kreatívoskodom, hanem más dolgokat is szeretek felújítani, átalakítani. Pláne akkor, ha a feleségem, Anikó is segít. Itt van tehát pár régi bútor ami megúszta a lomtalanítást és új életet kapott.

Adott volt egy Erdélyből származó tömör fa kerti pad, melyet a feleségem szülei vettek több mint 10 éve. Az idő vasfoga erősen meglátszott rajta, illetve Mangó kutya elkezdte megízlelni elöl és a lábain is fognyomok fedezhetőek fel. Úgy döntöttünk, megmentjük: darabjaira szedtük és elhoztuk magunkhoz, Debrecenbe. Időközben egy másik bútor is hozzánk került. Egy kedves barátunk, Laura kb 4 éve jutott hozzá egy ütött-kopott, nem túl szép látványt nyújtó szekrénykéhez. Mivel ő végül nem érzett ihletet a felújításához, ezért ránk hagyományozta a jószágot. Amikor elterveztük az erkélyünk burkolás utáni elrendezését, tudtuk, hogy a szekrénykének az erdélyi pad mellett lesz a helye (egyfajta „szettben”) :D

A Paksi Atomerőmű által hirdetett 2016-os Alkotó energia pályázaton nyert webshop utalványaimból vásárolt profi festékek közül mindkét bútor esetében az Annie Sloan „Florence Batch PD04A” árnyalatú krétafestékre és a Vintage Paint matt krétafesték „Vintage Tea” árnyalatára esett a választásunk.

Rövid tanakodás után megszavaztuk, hogy mely részek legyenek zöldek, és hogy hol helyezkedjenek el a - szintén Vintage Paint márkájú - stencil minták.

A pad és a szekrény felújítása ugyanúgy indult: megtisztítottuk és zsírtalanítottuk az elemeket, majd Supralux Aqua fehér Primer alapozóval lefestettük őket egy rétegben. Ez után következtek a festékek.

A szekrényt a www.vintagevelem.hu oldalról rendelt sarokdíszek és öntöttvas fogantyúk teszik különlegessé.

A stencillel mindkét bútor felújításakor próbálkoztunk. A végeredmény egyik esetben sem lett tökéletes, de első két próbálkozásra nem is rossz. Egy kis nedves szivaccsal való dörzsölést és enyhe csiszolást követően elégedetten szemléltük az alkotásainkat.

Befejezésképpen a szekrényt lakkoztuk (Pinty Plus Chalk- Finish Spray Paint), a padot pedig Pentart befejező matt lakkal kentük le.

Ismét óvtuk a környezetünket, megmentettünk pár bútort, közben remekül szórakoztunk és alkottunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Dioráma műfű EgyszerűenMindig is élethű környezetet szerettem volna alkotni a diorámáimon, volt pár próbálkozásom, mire megtaláltam a megfelelő megoldást. Daráltam le színezett műanyagot, próbáltam sokféle fűszernövényt, de igazi dús, hosszúszálú füvet nem igazán tudtam alkotni. Persze a boltban lehet kapni statikus füvet és hozzá való eszközt, de olyan megoldást kerestem, amihez nincs szükség plusz kiadásra, mégis profinak tűnik.

Egy nap éppen a szüleimnél voltunk és ekkor pillantottam meg az egyik szobában a kis szőrmetakarót, ami már fölöslegessé vált. Ám ahelyett, hogy kidobták volna, megmentettük. Egyből megláttam benne, hogy ha más színű lenne, máris a szélfújta pampákat imitálhatná. A minap az egyik diorámán dolgoztam, amikor a feleségem megkérdezte, segíthet-e valamit? Így rögtön a kezébe adtam a takarót. Méretre vágta és jöhetett a festés.

Fogkefével festette, mert ezzel be tudta dolgozni az anyagba a színt, ecsettel nem lehet egységesen fedni. Háromféle akril festéket használt: zöldet, világos- és egy sötétebb barnát. Hígította egy rész festék-négy rész víz arányban. Száradás után egy kefével bontottam ki az összeragadt szálakat, így érve el a dús hatást. Hajlakkal beállítottuk a szélírányt, és összepödörve csomókat alakítottunk ki. Nagyon hálás alapanyag és könnyen kezelhető.

Pár perc alatt látványos alap készíthető. Ismét a lakásban talált anyagot használtunk fel, nem kellett új terméket vásárolnunk. Spóróltunk, környezetet védtünk és még jól is szórakoztunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Modelwork bench - a MUNKAPADAhhoz, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a hobbink művelése közben, elengedhetetlen a megfelelő környezet.

Mint tudjátok, a modellezés-makettezés az egyik hobbim. Nem régóta űzöm ezt a sportot. Viszont ami már a korai stádiumomban kiderült - hála a sketchbuild, diy irányzatnak -, igen hamar tetemes mennyiségű alkatrésznek nevezett szemetet halmoztam fel. :) Így előkerültek a szatyrok, majd a cipős- és egyéb kartondobozok, később a mikrós dobozok. Volt-van egy régi számítógépasztalom, amit még tesómtól örököltem meg. Egy darabig - hála a rendezett pakolgatásnak - elnyelte a kisebb-nagyobb mütyürjeimet. Egy idő után viszont nem igazán fértem el. Természetesen a nem rendeltetésszerű használat miatt megszaporodtak a munkalapon a karcok, festékpöttyök, pillanatragasztó-cseppek, lassan kibújtak a préselt bútorlap rostjai. 

Ezt persze mindig későn próbáltam lesúrolni, mert ugye alkotás közben egy másodpercre sem állhatsz meg, hogy egy papírtörlővel letöröld. A feleségem persze mindíg megdicsért. :) 

Eljött a pillanat, amikor kipattant a fejemből, hogy ideje lenne lecseréltetni az asztallapot. Ekkor került képbe egy régi jó barátom, aki nemrég kezdte az asztalos szakmát, szereti és jó is benne. Meg is beszéltük, hogy lapcsere lesz. Itt azonban nem álltam meg és álmodtam egy merészet. Miért ne lehetne akkor már specifikusan kialakítani? Két és fél órányi rajzolgatás után meg is lett a terv. A legfontosabb az volt, hogy rengeteg pakolóhelyem legyen, kézközelben. Így alul két plusz polc kapott helyet, felül a munkalap végén pedig egy kétszintes rekeszt alkotott. Eddigre már megérkeztek a műanyag orvosi dobozok, így ez adta a méretet. 

Később még meglepett egy kihúzható, pakolós fiókkal is, így most már tényleg minden körülöttem van.

Amióta megvan, még jobban szeretem a hobbimat. Egy kényelmesebb szék és még egy kis fény elkéne, de így is nagyságrendekkel könnyebb ezen a helyen "dolgozni".

Természetesen messze elbújhat a profik dolgozószobája mellett, de a miénk. :) 

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

 

Tovább
0

4+1 tipp - Hogyan készíts betont a diorámádra1. Gyors munka

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha betont akarsz a diorámádra, vagy makettjeid alá, hogy csiszolóvásznat használsz. Különböző szemcsenagyságúak, szóval még válogathatsz is méretaránynak megfelelően. Ha mégis rászánsz 5 percet, akkor kicsit megfestheted, igy elérve a guminyomokat, vagy akár a felezővonalat is felrajzolhatod. Ha az ecsetet hígított fekete vízfestékbe mártod és a vászon felé tartod, majd a másik kezeddel pöckölöd, szép olajpöttyöket, foltokat készíthetsz.

2. Rajztábla

Ha a gyermeked már megunta a rajzolást, de a technikacucca még megvan, ne dobd ki! Ha megfordítod, a hátlapja nagyon jó struktúrájú, nem feltétlen betont, inkább a műhelyek padlóit juttatja eszembe. Ugyanez a helyzet az olcsó képkeretek funérlap hátsó borításásval is. A képeken festetlen, de bármilyen szín jól állhat neki.

3. A parafa nem para!

Sőt! Nagyon hamar szép struktúrát lehet vele elérni. A képen látható darab egy régi tábla borítása volt. Annyira régi, hogy kézbevéve eltört, porladt. A törés vonala viszont annyira megtetszett, hogy elkezdtem tördelni. Így kaptam meg a repedezett beton hatást. Fekete az alapszín, majd óvatosan szürkét vittem fel, szivaccsal pamacsolva, hogy a fekete látható maradjon.

4. A kevenc

A sztirol lap. Könnyen alakítható, vágható, reszelhető, törhető. Bármivel festhető. Én szikével vágom bele a repedéseket, de klopfolót is használtam már az alakításához. Áltlában szürke az alapszín, majd vízzel elkevert szénceruzaport folyatok a résekbe. De fordítva is lehet: fekete festékkel beecsetelem a réseket, majd óvatosan szivaccsal viszem fel a szürke színt. Ezután már csak a weathering marad hátra. Különböző színű porokkal érhetjük el a kosz, por, szennyeződés hatásait.

+1. Zsindelytető

Még nem próbáltam, de érdekes lehet. A zsindely lap mindkét oldala felhasználható, éredekes struktúrákat ad. Ítt egy bemutató videó róla: 

videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=wNhNk6svSF8

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Garázs DIORÁMA kidobásra ítélt anyagokból
diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Nagyobb méretű diorámáknál az alap mindíg valamilyen kidobásra váró, vagy pincéből felkutatott képkeret. Ez egy kb 60x40 cm méretű fából készült darab, amit a szeméttárolóból mentettem ki.. Erre került alapként egy sztirollap. Imádom ezt az anyagot is, mivel könnyen alakítható és sokoldalúan felhasználható. Természetesen ez is a szemétből jött, egy dekor cég hulló anyagait szoktam elkérni. :) Ugyanebből az anyagból készült el az aszfalt, melyet szikével alakítottam.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Következő cikkemben a beton megjelenítési lehetőségeiről olvashattok

Az épület felőli élét klopfolóval vertem szét, hogy egyenetlen legyen :) Persze utána elfedtem a homok és tapétaragasztó keverékével, szóval ez fölös meló volt :) A tapétaragasztós homokba szórtam még itt-ott egy kis leturmixolt műfüvet és egy kis használt zöldtea füvet.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Az épület

Az alap ismét sztirol. A négy sarkán lévő tartóoszlopok kínai evőpálcák. A lábazat szintén sztirol, amibe szike segítségével vágtam a téglamintát - természetesen egy kis klopfolás után -, hogy meglegyen a struktúra.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Az oldalfalak hullámkarton-lapok. Két rétegben, hogy a belső fal ne színeződjön el a külső festésekor. A tető kerete fából van (a kisbolt sárgadinnye hordó ládikájának anyaga). Erre jött a hullámkarton borítás. Az eresz egy kiszuperált alu antenna. Néhol kicsit benyomtam, ahol a szerelő kiélhette a "...megint nem ment be az a féltengely a helyére...!" és hasonló kirohanásait.... :)

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Az ajtók sztirolból, fa pálcából (éttermi hústű) készültek, a zsanérok drótból. Szikével 45 fokos szögben bevagdostam az anyagot, így érve el a rozsda által felnyitott vaslemez hatását, Ezután bordó alapszínre festettem, majd rozsdaporral és barna festékkel imitáltam az időjárás okozta korrodálódást.

A beltér világítása 3-3 led almatúránként. A búra egy fülhallgató volt fénykorában. Kibeleztem őket, majd rozsdás hatásúra festettem.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Az autó évjáratának megfelelő plakátokat nyomtattam, hogy visszaadjam a kor szellemét.

A környezet

A kerti pottyantós és a garázs oldalán lévő villanyóra is sztirolból van. Mindkettő fontos része az egésznek, mivel az elektronikát ők rejtik.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

A wc-ben az elem, a kapcsolószekrényben a kapcsoló. A vezetékek a homok alatt futnak. A villanyoszlop is kapott egy ledet. Az alja egy blokkszalag tartó műanyag csövecske. Ebbe állítottam az alu antenna másik felét. A keresztgerendák sztirolból, a vezetékek forrasztó cinből, az áramszedők gombostűből vannak. Az oszloptartó oldalmerevítő egy műanyag hústű volt. A lámpabúra egy régi fiók nyitógombja volt.

diorama sketchbuild diy scalemodel weatheredmodels

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0