1. Gyors munka

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha betont akarsz a diorámádra, vagy makettjeid alá, hogy csiszolóvásznat használsz. Különböző szemcsenagyságúak, szóval még válogathatsz is méretaránynak megfelelően. Ha mégis rászánsz 5 percet, akkor kicsit megfestheted, igy elérve a guminyomokat, vagy akár a felezővonalat is felrajzolhatod. Ha az ecsetet hígított fekete vízfestékbe mártod és a vászon felé tartod, majd a másik kezeddel pöckölöd, szép olajpöttyöket, foltokat készíthetsz.

2. Rajztábla

Ha a gyermeked már megunta a rajzolást, de a technikacucca még megvan, ne dobd ki! Ha megfordítod, a hátlapja nagyon jó struktúrájú, nem feltétlen betont, inkább a műhelyek padlóit juttatja eszembe. Ugyanez a helyzet az olcsó képkeretek funérlap hátsó borításásval is. A képeken festetlen, de bármilyen szín jól állhat neki.

3. A parafa nem para!

Sőt! Nagyon hamar szép struktúrát lehet vele elérni. A képen látható darab egy régi tábla borítása volt. Annyira régi, hogy kézbevéve eltört, porladt. A törés vonala viszont annyira megtetszett, hogy elkezdtem tördelni. Így kaptam meg a repedezett beton hatást. Fekete az alapszín, majd óvatosan szürkét vittem fel, szivaccsal pamacsolva, hogy a fekete látható maradjon.

4. A kevenc

A sztirol lap. Könnyen alakítható, vágható, reszelhető, törhető. Bármivel festhető. Én szikével vágom bele a repedéseket, de klopfolót is használtam már az alakításához. Áltlában szürke az alapszín, majd vízzel elkevert szénceruzaport folyatok a résekbe. De fordítva is lehet: fekete festékkel beecsetelem a réseket, majd óvatosan szivaccsal viszem fel a szürke színt. Ezután már csak a weathering marad hátra. Különböző színű porokkal érhetjük el a kosz, por, szennyeződés hatásait.

+1. Zsindelytető

Még nem próbáltam, de érdekes lehet. A zsindely lap mindkét oldala felhasználható, éredekes struktúrákat ad. Ítt egy bemutató videó róla: 

videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=wNhNk6svSF8

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti