Készíts Te is "profi" fotós tárgysátrat! Pár perc és ráadásul ingyen!

diy modelcar scalemodel photo

Azoknak, akik olvassák a cikkeimet, már biztosan feltűnt, hogy a legtöbb fotóm háttere steril, fehér, szinte műtermi hatást kelt. Néhány - környezetünkben fellelhető - anyagból pár perc alatt elkészítheted a saját fotós tárgysátrad, hogy te is profi fotókat készíthess alkotásaidról.

Utánanéztem picit és elég széles a skála. Már találhatunk párezer forintért is, de a határ a csillagos ég. Akár több százezerért is kaphatunk egy nagyobb méretűt. Miért vennél, ha meg is csinálhatod magadnak? Pár perc az egész!

diy modelcar scalemodel photo

kép forrása: internet

Szerencsére nekem egy kisebb is tökéletesen megfelel, de nem szerettem volna ezért pénzt kiadni. Így hát a DIY szellemében megcsináltam magamnak. A kedves feleségem, Anikó találóan MACSKADOBOZNAK keresztelte, mivel úgy gondolta, ha lenne cicánk, biztosan beleugrana, vagy ha esetleg orvoshoz vinnénk, akkor biztosan ez lenne a megfelelő eszköz. :) Így a továbbiakban így nevezem meg.

Amire szükséged lesz a tökéletes macskadobozhoz:

diy modelcar scalemodel photo

kép forrása: internet

  • -Megfelelő méretű kartondoboz
  • -Szike és olló, vagy egyéb vágóeszköz
  • -Konyhai sütőpapír, zsírpapír (ki hogy ismeri)
  • -Ragasztók
  • -Nagyobb méretű lap (lehet fehér, fekete, bármilyen) háttérnek

Kezdődhet a munka! Először a kartondoboz három oldalára kell ablakokat vágnunk. Érdemes a doboz széleitől elegendő helyet elhagynunk, hogy kivágva is megtartsa a stabilitását. Én kicsit kintebb vágtam a kelleténél, ezért hurkapálcával merevítettem.

diy modelcar scalemodel photo

kép forrása: pinterest

Ezután a kivágott három oldalra felragasztjuk a sütőpapírt úgy, hogy az teljesen lefedje a kivágott részt.

diy modelcar scalemodel photo

kép forrása: pinterest

A három oldal engedi majd be a fényt, így a teli oldalak adják a macskadoboz alját és oldalát.

Ha elkészültünk, nincs más dolgunk, mint behelyezni a háttérnek szánt lapot úgy, hogy az ne törjön meg, hanem ívesen felfeküdjön a doboz aljára és hátoldalára. Én egy a/2 méretű, vastagabb lapot használtam, ami fehér színű. Persze a lap nagyságát a doboz méretei szabják meg. Azért szeretem a fehér papírt, mert még több fényt ad a fotózni kívánt objektumnak és ha utómunkát szeretnék végezni a fotón, így sokkal könnyebb.

diy modelcar scalemodel photo

A képen egy fényforrást használok és általában telefonnal fotózom. :) A legszebb fotók eléréséhez érdemes két vagy három ugyanolyan erősségű fényforrást használni a macskadoboz oldalain egyforma távolságra helyezve azokat és természetesen egy jobb géppel még jobb képek készülhetnek. diy modelcar scalemodel photo

kép forrása: internet

Nincs más hátra, mint fotózni, utómunkázni és élvezni a professzionális képeket a saját munkádról!

diy modelcar scalemodel photo

Én képszerkesztéshez a Gimp programot használom: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/gimp-2822.htm , utómunkához pedíga a Canva nevű netes programot: https://www.canva.com/

Ismét óvtad a környezeted, mert nem dobtad ki a mikród dobozát, jót szórakoztál közben és nem utolsósorban, ha van cicád, biztosan kényelmes pihenőhelyet alkottál neki. :) 

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti