AzsGrafiklab

3 Lakásdekor ÚJRAHASZNOSÍTVAMit keres egy posztban a képkeret, a keritésléc, a sárgadinnye és a bor? Ma erről olvashattok nálam.

Festmény és bor

Már egy jó ideje a környezetemben mindenki be van izzítva, hogy ne dobjon ki semmit, gyűjtögessen, "mert az még Zsoltinak jó lehet, biztosan csinál majd belőle valamit". Hála a lomtalanításoknak és annak, hogy sok ember nem úgy gondolkodik, mint én (inkább kidobja, minthogy újrahasznosítaná), tetemes mennyiségű bóvli festmény áll rendelkezésemre, amit azonnal eltávolítok és máris van egy szuper keretem. Ezeket előszeretettel használom a diorámáim alapjaként, fotómániás házaspár lévén a lakás összes helyiségében, mindenféle színben találhatunk belőlük a képeinkkel együtt. Egy nap a feleségem felvetette, hogy kellene egy parafatábla, amire kitűzhetnénk a receptjeinket, üzeneteinket, teendőinket. Azonnal kaptam az alkalmon, végre ismét alkothatok és természetesen a vásárlás lehetőségét rögtön kizártuk. Az alapot kettő képkeret adta. Az alsó egy snassz, egyszerű, míg a felső egy autentikusabb darab. Fehérre festettem őket, de a felsőt csak szivaccsal pamacsoltam, hogy néhol kilátszódjon az eredeti aranypor szín, így elérve a rusztikus hatást. Ezután jött a belső. Nem szerettem volna parafa darabot venni, mert 1. azt meg kell venni, 2. nem kreatív. Így a barátok, szülők, ismerősök és a munkahelyem (pincér vagyok) segítségét kértük. Miután összegyült a megfelelő mennyiségű (150-160db) borosdugó, egyenként felragasztottam egy méretre vágott funérlapra, majd nyakonöntöttem egy jó adag Pentart lakkal. Így szinte egybeforrtak, egyneművé váltak.

Sárgadinnye és fűszerek

Szeretem a lenti kisboltot. Minden van. Komolyan. Rengeteg előnye van, de itt most nem az egy négyzetméterre jutó 70-80-féle termékre gondolok elsősorban, hanem arra, hogy ami szükségtelen, az nem egyből a kukában landol, hanem a szeméttároló ajtaja előtt. Tudják, hogy sok olyan emberke van, aki pakol, költözik, szortíroz, így mindig kellenek dobozok, ládák. Meg vagyok én. Egy nap sietve felmarokltam két sárgadinnyés ládikát. Mire ők megérdezték: - Mire kell az neked? Mire én: - Alkatrésznek. Gondolhatjátok, hogy néztek rám. :) Akkor még úgy gondoltam, hogy majd a diorámáimhoz jó lesz tetőlécnek, vagy valaminek. Egészen egy esti főzésig. Amikor már ötödjére kerestük a fűszereket, mert mindegyik egymás mögött volt, akkor pattant ki az ötlet: KELL EGY FŰSZERPOLC! Másnap is lementem a bolt elé és még volt belőle. Kettőt használtam keretként, még kettőt a polcocskáknak. A belső oldalakat matt fehérre festettem, de kívül meghagytam a szép mintákat. Azóta is imádjuk.

Elsüllyedt kerítésléc, vagy balkondekor

A feleségem szülőházának udvarán szeretek sétálgatni, mert egy élet alatt összegyűjtött, „majd jó lesz egyszer valamire”-típusú kacatok között potenciális alkotási hozzávalókra bukkanhatok. Ilyenek voltak azok a korhadt deszkák is, amelyek már félig a földbe merültek az évtizedek során.

Ahogy rájuk néztem, egyből egy régi pajta ajtaját vizualizáltam. Kiszedtem a földből őket és sorbarendezgettem. Miután hazahoztuk, egy tisztítás után összeszegeltem a leceket, majd Annie Sloan és Vintage Paint matt krétafestékekkel, száraz ecset technikával színeztem a sötétebb darabokat. A világosabbakon az eredeti több tíz éves festék maradványait meghagytam. Erre került fel Pent Art és Lignocolor festékekkel a fa minta és a madárkák, melyek minket jelképeznek, és reméljük, hamarosan odafesthetek melléjük egy kis fiókát is. :)Végül Pinty Plus Chalk Finish Spray Paint-tel zártam a folyamatot, hogy bírja a kinti időjárás viszontagságait.

Ami másnak fölösleges, az nekünk hasznos lehet. Mielőtt kidobsz valamit, gondold át mire tudnád felhasználni!

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

PANELVINTAGE A mai poszból kiderül, hogy nem csak a modellezőasztal mögött kreatívoskodom, hanem más dolgokat is szeretek felújítani, átalakítani. Pláne akkor, ha a feleségem, Anikó is segít. Itt van tehát pár régi bútor ami megúszta a lomtalanítást és új életet kapott.

Adott volt egy Erdélyből származó tömör fa kerti pad, melyet a feleségem szülei vettek több mint 10 éve. Az idő vasfoga erősen meglátszott rajta, illetve Mangó kutya elkezdte megízlelni elöl és a lábain is fognyomok fedezhetőek fel. Úgy döntöttünk, megmentjük: darabjaira szedtük és elhoztuk magunkhoz, Debrecenbe. Időközben egy másik bútor is hozzánk került. Egy kedves barátunk, Laura kb 4 éve jutott hozzá egy ütött-kopott, nem túl szép látványt nyújtó szekrénykéhez. Mivel ő végül nem érzett ihletet a felújításához, ezért ránk hagyományozta a jószágot. Amikor elterveztük az erkélyünk burkolás utáni elrendezését, tudtuk, hogy a szekrénykének az erdélyi pad mellett lesz a helye (egyfajta „szettben”) :D

A Paksi Atomerőmű által hirdetett 2016-os Alkotó energia pályázaton nyert webshop utalványaimból vásárolt profi festékek közül mindkét bútor esetében az Annie Sloan „Florence Batch PD04A” árnyalatú krétafestékre és a Vintage Paint matt krétafesték „Vintage Tea” árnyalatára esett a választásunk.

Rövid tanakodás után megszavaztuk, hogy mely részek legyenek zöldek, és hogy hol helyezkedjenek el a - szintén Vintage Paint márkájú - stencil minták.

A pad és a szekrény felújítása ugyanúgy indult: megtisztítottuk és zsírtalanítottuk az elemeket, majd Supralux Aqua fehér Primer alapozóval lefestettük őket egy rétegben. Ez után következtek a festékek.

A szekrényt a www.vintagevelem.hu oldalról rendelt sarokdíszek és öntöttvas fogantyúk teszik különlegessé.

A stencillel mindkét bútor felújításakor próbálkoztunk. A végeredmény egyik esetben sem lett tökéletes, de első két próbálkozásra nem is rossz. Egy kis nedves szivaccsal való dörzsölést és enyhe csiszolást követően elégedetten szemléltük az alkotásainkat.

Befejezésképpen a szekrényt lakkoztuk (Pinty Plus Chalk- Finish Spray Paint), a padot pedig Pentart befejező matt lakkal kentük le.

Ismét óvtuk a környezetünket, megmentettünk pár bútort, közben remekül szórakoztunk és alkottunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0