AzsGrafiklab

Az elhagyatott ’56 Chrysler dioráma – I. részazsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

Úgy gondoltam, hogy részletesen bemutatok nektek egy dioráma építést egészen a kezdetektől (alapoktól) a kész állapotig. Mivel azonban túl hosszúra sikerült a bejegyzés, ezért két részletben olvashatjátok.

 Kezdésnek egy 1956 Chrysler 300B-t kaptam ajándékba egy barátomtól. Már többször dolgoztam neki, hálája jeléül küldte ezt az 1:18 méretarányú fém autómodellt. Hiányos állapotban került hozzám és átalakítva. Hiányzik belőle a motor és nincsenek kerekei. Kiváló alap egy „elhagyatott autó”-stílusú dioráma készítéséhez!

Szokásommal ellentétben nem távolítottam el a fényezését Szi-Ti lefolyótisztítóval, hanem megmaradt a matt fekete festékréteg. (Különben Szi-Ti lefolyótisztító langyos vízben feloldva bármilyen makettről, modellről 1-2 óra alatt leoldja a festéket, miközben a műanyagot nem bántja. Erről majd egy másik cikkben beszámolok.)

A Chrysler 300B-n szétszedés után barna festéket használtam, akrilt, melyet szivacs segítségével pamacsoltam fel. Miután megszáradt a szín, a sós technikát alkalmaztam (erről ITT olvashattok részletesen). Az alapszín mentazöld lett, a jobb oldali és a csomagtér ajtó kék színűre fényeztem. Száradás után visszakapartam a sót, előbújt a rozsda szín, de később mindét oldalt kimaszkoltam, és az öv-vonal alatt világoskékkel átfestettem. Ezt csiszolóvászonnal véknyítottam, míg elő nem tűnt az eredeti szín.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

A rozsdát barna, vörös pasztellkréta por keverékével és fixálóanyag gyanánt hajlakkal emeltem ki. A motorháztetőnél számomra új technikát próbáltam ki: az eredeti fekete festékre kívül négy különböző színű festéket fújtam. A színeket egyenként hagytam megszáradni. Miután teljesen megszáradtak a rétegek, finom szemcséjű csiszolóvászonnal visszacsiszoltam; így kaptam meg a kopottas hatást.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

AZ eredeti króm alkatrészek matt feketére fújva kerültek hozzám, amiket én bézs színűre fújtam, ezeken is hajlakkot használtam, ecsettel felkenve, majd beleszórva a rozsda színű pasztellpor keveréket.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

A vezető felőli első fényszórónál szerettem volna imitálni a vezetéken lógó fényszóró foncsort. Sokáig gondolkodtam, hogy miből legyen, amíg meg nem láttam a feleségem étrend kiegészítő tablettájának gyógyszeres levelét. Gyorsan körbevágtam egy üreset, bepróbáltam a helyére és pont stimmelt! :) Belülről króm filccel, kívülről barna és fekete festékkel, valamint bézs színű pasztellkréta porral színeztem. A kábelt egy régi fülhallgatóból szedtem ki.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

A tetőről: első lépésként barnára festettem. Szerettem volna a régi amerikai autók vinyl bevonatú tetejét létrehozni. Ehhez nagyon egyszerűen maszkolószalagot használtam: a tető közepére egy egész csíkot tettem, majd a két oldalsót az ablakoknál körbeszabtam, viszont a középső csíkra 2 mm-t ráhagytam oldalanként.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered modelsazsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

Ezután bordóval lefestettem az egészet, majd száradás után szikével vagdostam meg a papírt, és hajtottam vissza olyan állásba, mintha az idő rágta volna meg a műbőr tetőt. A felszakadt részek réseiben is barna és vörös pasztellkréta por+ hajlakk keverékét alkalmaztam. Végül a tetőn és az üvegek alsó részein vízzel elkevert bézs pasztellkréta port csepegtettem, hogy visszaadjam az eső és por nyomait.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

Lemodelleztem az akkoriban még használatos ős-klímát is. Levegő hűtésére egy belső propellerrel ellátott cső állt rendelkezésre, ami az oldalsó szűk nyílásán keresztül fújta be a hűvös levegőt. Ezt egy blokkszalag tartó műanyag csőből, egy gagyi kínai játékautó kerekéből és egy kis darab sztirolból oldottam meg. A cső végét egy bútorcsavar takaró műanyag kupakkal zártam.

azsgrafiklab diorama diy abandoned miniatures barnfind diorama chrysler300b weathered models

Tartsatok velem a következő cikkemben is, amikor a csomagtérről, a beltérről és a környezetről írok nektek.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

3 Lakásdekor ÚJRAHASZNOSÍTVAMit keres egy posztban a képkeret, a keritésléc, a sárgadinnye és a bor? Ma erről olvashattok nálam.

Festmény és bor

Már egy jó ideje a környezetemben mindenki be van izzítva, hogy ne dobjon ki semmit, gyűjtögessen, "mert az még Zsoltinak jó lehet, biztosan csinál majd belőle valamit". Hála a lomtalanításoknak és annak, hogy sok ember nem úgy gondolkodik, mint én (inkább kidobja, minthogy újrahasznosítaná), tetemes mennyiségű bóvli festmény áll rendelkezésemre, amit azonnal eltávolítok és máris van egy szuper keretem. Ezeket előszeretettel használom a diorámáim alapjaként, fotómániás házaspár lévén a lakás összes helyiségében, mindenféle színben találhatunk belőlük a képeinkkel együtt. Egy nap a feleségem felvetette, hogy kellene egy parafatábla, amire kitűzhetnénk a receptjeinket, üzeneteinket, teendőinket. Azonnal kaptam az alkalmon, végre ismét alkothatok és természetesen a vásárlás lehetőségét rögtön kizártuk. Az alapot kettő képkeret adta. Az alsó egy snassz, egyszerű, míg a felső egy autentikusabb darab. Fehérre festettem őket, de a felsőt csak szivaccsal pamacsoltam, hogy néhol kilátszódjon az eredeti aranypor szín, így elérve a rusztikus hatást. Ezután jött a belső. Nem szerettem volna parafa darabot venni, mert 1. azt meg kell venni, 2. nem kreatív. Így a barátok, szülők, ismerősök és a munkahelyem (pincér vagyok) segítségét kértük. Miután összegyült a megfelelő mennyiségű (150-160db) borosdugó, egyenként felragasztottam egy méretre vágott funérlapra, majd nyakonöntöttem egy jó adag Pentart lakkal. Így szinte egybeforrtak, egyneművé váltak.

Sárgadinnye és fűszerek

Szeretem a lenti kisboltot. Minden van. Komolyan. Rengeteg előnye van, de itt most nem az egy négyzetméterre jutó 70-80-féle termékre gondolok elsősorban, hanem arra, hogy ami szükségtelen, az nem egyből a kukában landol, hanem a szeméttároló ajtaja előtt. Tudják, hogy sok olyan emberke van, aki pakol, költözik, szortíroz, így mindig kellenek dobozok, ládák. Meg vagyok én. Egy nap sietve felmarokltam két sárgadinnyés ládikát. Mire ők megérdezték: - Mire kell az neked? Mire én: - Alkatrésznek. Gondolhatjátok, hogy néztek rám. :) Akkor még úgy gondoltam, hogy majd a diorámáimhoz jó lesz tetőlécnek, vagy valaminek. Egészen egy esti főzésig. Amikor már ötödjére kerestük a fűszereket, mert mindegyik egymás mögött volt, akkor pattant ki az ötlet: KELL EGY FŰSZERPOLC! Másnap is lementem a bolt elé és még volt belőle. Kettőt használtam keretként, még kettőt a polcocskáknak. A belső oldalakat matt fehérre festettem, de kívül meghagytam a szép mintákat. Azóta is imádjuk.

Elsüllyedt kerítésléc, vagy balkondekor

A feleségem szülőházának udvarán szeretek sétálgatni, mert egy élet alatt összegyűjtött, „majd jó lesz egyszer valamire”-típusú kacatok között potenciális alkotási hozzávalókra bukkanhatok. Ilyenek voltak azok a korhadt deszkák is, amelyek már félig a földbe merültek az évtizedek során.

Ahogy rájuk néztem, egyből egy régi pajta ajtaját vizualizáltam. Kiszedtem a földből őket és sorbarendezgettem. Miután hazahoztuk, egy tisztítás után összeszegeltem a leceket, majd Annie Sloan és Vintage Paint matt krétafestékekkel, száraz ecset technikával színeztem a sötétebb darabokat. A világosabbakon az eredeti több tíz éves festék maradványait meghagytam. Erre került fel Pent Art és Lignocolor festékekkel a fa minta és a madárkák, melyek minket jelképeznek, és reméljük, hamarosan odafesthetek melléjük egy kis fiókát is. :)Végül Pinty Plus Chalk Finish Spray Paint-tel zártam a folyamatot, hogy bírja a kinti időjárás viszontagságait.

Ami másnak fölösleges, az nekünk hasznos lehet. Mielőtt kidobsz valamit, gondold át mire tudnád felhasználni!

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

PANELVINTAGE A mai poszból kiderül, hogy nem csak a modellezőasztal mögött kreatívoskodom, hanem más dolgokat is szeretek felújítani, átalakítani. Pláne akkor, ha a feleségem, Anikó is segít. Itt van tehát pár régi bútor ami megúszta a lomtalanítást és új életet kapott.

Adott volt egy Erdélyből származó tömör fa kerti pad, melyet a feleségem szülei vettek több mint 10 éve. Az idő vasfoga erősen meglátszott rajta, illetve Mangó kutya elkezdte megízlelni elöl és a lábain is fognyomok fedezhetőek fel. Úgy döntöttünk, megmentjük: darabjaira szedtük és elhoztuk magunkhoz, Debrecenbe. Időközben egy másik bútor is hozzánk került. Egy kedves barátunk, Laura kb 4 éve jutott hozzá egy ütött-kopott, nem túl szép látványt nyújtó szekrénykéhez. Mivel ő végül nem érzett ihletet a felújításához, ezért ránk hagyományozta a jószágot. Amikor elterveztük az erkélyünk burkolás utáni elrendezését, tudtuk, hogy a szekrénykének az erdélyi pad mellett lesz a helye (egyfajta „szettben”) :D

A Paksi Atomerőmű által hirdetett 2016-os Alkotó energia pályázaton nyert webshop utalványaimból vásárolt profi festékek közül mindkét bútor esetében az Annie Sloan „Florence Batch PD04A” árnyalatú krétafestékre és a Vintage Paint matt krétafesték „Vintage Tea” árnyalatára esett a választásunk.

Rövid tanakodás után megszavaztuk, hogy mely részek legyenek zöldek, és hogy hol helyezkedjenek el a - szintén Vintage Paint márkájú - stencil minták.

A pad és a szekrény felújítása ugyanúgy indult: megtisztítottuk és zsírtalanítottuk az elemeket, majd Supralux Aqua fehér Primer alapozóval lefestettük őket egy rétegben. Ez után következtek a festékek.

A szekrényt a www.vintagevelem.hu oldalról rendelt sarokdíszek és öntöttvas fogantyúk teszik különlegessé.

A stencillel mindkét bútor felújításakor próbálkoztunk. A végeredmény egyik esetben sem lett tökéletes, de első két próbálkozásra nem is rossz. Egy kis nedves szivaccsal való dörzsölést és enyhe csiszolást követően elégedetten szemléltük az alkotásainkat.

Befejezésképpen a szekrényt lakkoztuk (Pinty Plus Chalk- Finish Spray Paint), a padot pedig Pentart befejező matt lakkal kentük le.

Ismét óvtuk a környezetünket, megmentettünk pár bútort, közben remekül szórakoztunk és alkottunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Dioráma műfű EgyszerűenMindig is élethű környezetet szerettem volna alkotni a diorámáimon, volt pár próbálkozásom, mire megtaláltam a megfelelő megoldást. Daráltam le színezett műanyagot, próbáltam sokféle fűszernövényt, de igazi dús, hosszúszálú füvet nem igazán tudtam alkotni. Persze a boltban lehet kapni statikus füvet és hozzá való eszközt, de olyan megoldást kerestem, amihez nincs szükség plusz kiadásra, mégis profinak tűnik.

Egy nap éppen a szüleimnél voltunk és ekkor pillantottam meg az egyik szobában a kis szőrmetakarót, ami már fölöslegessé vált. Ám ahelyett, hogy kidobták volna, megmentettük. Egyből megláttam benne, hogy ha más színű lenne, máris a szélfújta pampákat imitálhatná. A minap az egyik diorámán dolgoztam, amikor a feleségem megkérdezte, segíthet-e valamit? Így rögtön a kezébe adtam a takarót. Méretre vágta és jöhetett a festés.

Fogkefével festette, mert ezzel be tudta dolgozni az anyagba a színt, ecsettel nem lehet egységesen fedni. Háromféle akril festéket használt: zöldet, világos- és egy sötétebb barnát. Hígította egy rész festék-négy rész víz arányban. Száradás után egy kefével bontottam ki az összeragadt szálakat, így érve el a dús hatást. Hajlakkal beállítottuk a szélírányt, és összepödörve csomókat alakítottunk ki. Nagyon hálás alapanyag és könnyen kezelhető.

Pár perc alatt látványos alap készíthető. Ismét a lakásban talált anyagot használtunk fel, nem kellett új terméket vásárolnunk. Spóróltunk, környezetet védtünk és még jól is szórakoztunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Modelwork bench - a MUNKAPADAhhoz, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a hobbink művelése közben, elengedhetetlen a megfelelő környezet.

Mint tudjátok, a modellezés-makettezés az egyik hobbim. Nem régóta űzöm ezt a sportot. Viszont ami már a korai stádiumomban kiderült - hála a sketchbuild, diy irányzatnak -, igen hamar tetemes mennyiségű alkatrésznek nevezett szemetet halmoztam fel. :) Így előkerültek a szatyrok, majd a cipős- és egyéb kartondobozok, később a mikrós dobozok. Volt-van egy régi számítógépasztalom, amit még tesómtól örököltem meg. Egy darabig - hála a rendezett pakolgatásnak - elnyelte a kisebb-nagyobb mütyürjeimet. Egy idő után viszont nem igazán fértem el. Természetesen a nem rendeltetésszerű használat miatt megszaporodtak a munkalapon a karcok, festékpöttyök, pillanatragasztó-cseppek, lassan kibújtak a préselt bútorlap rostjai. 

Ezt persze mindig későn próbáltam lesúrolni, mert ugye alkotás közben egy másodpercre sem állhatsz meg, hogy egy papírtörlővel letöröld. A feleségem persze mindíg megdicsért. :) 

Eljött a pillanat, amikor kipattant a fejemből, hogy ideje lenne lecseréltetni az asztallapot. Ekkor került képbe egy régi jó barátom, aki nemrég kezdte az asztalos szakmát, szereti és jó is benne. Meg is beszéltük, hogy lapcsere lesz. Itt azonban nem álltam meg és álmodtam egy merészet. Miért ne lehetne akkor már specifikusan kialakítani? Két és fél órányi rajzolgatás után meg is lett a terv. A legfontosabb az volt, hogy rengeteg pakolóhelyem legyen, kézközelben. Így alul két plusz polc kapott helyet, felül a munkalap végén pedig egy kétszintes rekeszt alkotott. Eddigre már megérkeztek a műanyag orvosi dobozok, így ez adta a méretet. 

Később még meglepett egy kihúzható, pakolós fiókkal is, így most már tényleg minden körülöttem van.

Amióta megvan, még jobban szeretem a hobbimat. Egy kényelmesebb szék és még egy kis fény elkéne, de így is nagyságrendekkel könnyebb ezen a helyen "dolgozni".

Természetesen messze elbújhat a profik dolgozószobája mellett, de a miénk. :) 

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

 

Tovább
0