AzsGrafiklab

EGY DIORÁMA SZÜLETÉSEAz eddigi legösszetettebb diorámám. Négy hónap alatt készült el, minden percét élveztem és közben érdekes dolgokat használtam fel.

 Az autó:

Az egész egy 1/18 as méretű maisto modellel kezdődött. Egy csere alkalmával került hozzám az 1967es Chevy Camaro. Már ekkor tudtam, hogy nem kerülheti el a junkyard stílust. Személyes kedvencem lett ez, szinte minden modellem így készül. A szokott eljárással kezdtem: szétszedtem, majd ahol kellett, meghajtogattam a kasznit. Ezután jött a barna alap, és itt-ott egy kis fekete is, ahol mélyíteni akartam a rozsda színét. Akril festéket használtam szivaccsal. Száradás után hajlakkal fújtam le, amibe sót szórtam. Miután rászáradt, jöhettek a színek, melyekhez palackos festékeket használtam. Száradás után a só visszakaparásával feltűnt a rozsda színe, melyet Revell weathering porral finomítottam.

A tető műanyag volt. Megolvasztottam kicsit és benyomtam, mivel erre raktam az egyik felnit, rugót(egy tollból), fadeszkákat.... "Az idők során" behorpadt a súlyuk alatt. A motortér is kapott a weathering porból, a kis rongy egy nyakkendő selyemanyagán belüli posztó.

A dioráma:

Egy kb 60x40 cm méretű fa képkeret adta az alapot. Erre került alapként egy sztirollap. Egy másik lapból készült el az aszfalt, melyet szikével alakítottam. Az épület felőli élét klopfolóval vertem szét, hogy egyenetlen legyen :) Persze utána elfedtem a homok és tapétaragasztó keverékével, szóval ez fölös meló volt :) A tapétaragasztós homokba szórtam még itt-ott egy kis leturmixolt műfüvet és egy kis használt zöldtea füvet.

Az épület:

Az alap ismét sztirol. A négy sarkán lévő tartóoszlopok kínai evőpálcák. A lábazat szintén sztirol, amibe szike segítségével vágtam téglamintát, természetesen egy kis klopfolás után, hogy meglegyen a struktúra.

Az oldalfalak hullámkarton-lapok. Két rétegben, hogy a belső fal ne színeződjön el a külső festésekor. A tető kerete fából van (a kisbolt sárgadinnye hordó ládikájának anyaga). Erre jött a hullámkarton borítás.

Az eresz egy kiszuperált alu antenna. Néhol kicsit benyomtam, ahol a szerelő kiélhette a "...megint nem ment be az a féltengely a helyére...!" és hasonló kirohanásait.... :) Az ajtók sztirolból, fa pálcából készültek, a zsanérok drótból.

A beltér világítása 3-3 led almatúránként. A búra egy fülhallgató volt fénykorában. Az autó évjáratának megfelelő plakátokat nyomtattam, hogy visszaadjam a kor szellemét.

A környezet:

A kerti pottyantós és a garázs oldalán lévő villanyóra is sztirolból van. Mindkettő fontos része az egésznek, mivel az elektronikát ők rejtik. A wcben az elem, a kapcsolószekrényben a kapcsoló.

A vezetékek a homok alatt futnak. A villanyoszlop is kapott egy ledet. Az alja egy blokkszalag tartó műanyag csövecske. Ebbe állítottam az alu antenna másik felét. A keresztgerendák sztirolból, a vezetékek forrasztó cinből, az áramszedők gombostűből vannak. Az oszloptartó oldalmerevítő egy műanyag hústű volt.

A képre kattintva galéria nyílik meg:

Remélem inspirációt nyújtottam ismét. Mégtöbb képet találtok a készülés folyamatáról ITT !

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

 

Tovább
0

Éjjeliszekrény kidobott bútorlapokbólA feleségem évek óta emlegette, hogy mennyire vágyik egy éjjeli szekrényre, azonban valamiért sosem került sor a vásárlásra, ezért úgy döntöttem, hogy én magam készítek egyet neki. Tudtam, hogy édesapám tárolójában van néhány különböző bútorlap elfekvőben, így az alapanyag már adott volt. Jött a papír és a ceruza, és indulhatott a tervezés! Miután a sokadik tervrajz megfelelőre sikeredett, jöhetett a dekopír fűrész, és már szabtam is a lapokat. A különböző részeket facsavarral rögzítettem, a két oldalsó-, illetve a felső lapot duplikálva tettem fel- ezzel elérve a bútor stabil, stramm kinézetét.

A teljes összeszerelés után az illesztéseket fatapasszal töltöttem ki, majd az egész szekrényt Pent Art alapozóval és szintén Pent Art márkájú matt fehér és matt szürke akril festékekkel kentem le.

Az ecsetnyomokat szivaccsal pamacsolva tüntettem el - ezáltal kapott a felület egy enyhén rücskös, érdes felszínt. A vintage hatást csiszolóvászonnal és drótkefével értem el: helyenként megcsiszoltam az éleket és az oldalakat.

Egy bútoráruházban sikerült pontosan a polcokba illő fonott kosarakat vásárolnom.

A kész bútor a felhasznált bútorlap mennyiségének köszönhetően igen nehéz, és ténylegesen strapabíró lett. A feleségem, Anikó pedig végtelenmód örült a születésnapi ajándékának. 

Ismét óvtuk a környezetünket, közben jól szórakoztunk és ráadásul igen hasznos ajándékot alkottunk.

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

Diy roadster - Egy marék szemétből '32 salt rodMivel már túl vagyok egy saját készítésű rodon, ami erdeményt is produkált (bemutató cikk), így azóta is többször gondolok arra, milyen jó mindent magamnak elkészíteni, megalkotni. Akartam mindig is egy kabriót, de túl drágák a makettek. Így magamnak készítettem el.

Első lépésként a tervezést kezdtem el. Töltöttem le pinewood szabásmitát, ami kb annyi, hogy hogyan készíts egy fadarabból autó kinézetű valamit. Ez alapnak megtette, de utána inkább én rajzoltam meg. A fejemben az volt, hogy alacsonynak kell lennie, így az alvázat is úgy terveztem.

Amik adottak voltak, azok a hátulra való teherautó-kerekek és az első normál méretű felnik. Találtam egy maradék Ferrari motorblokkot, így az erőforrás is megvolt. A motor és a gumik adták a támpontot. 

Az alváz és a karosszéria is maradék sztirollapokból készült. Az alvázat átfúrtam, ahogyan régen is megtették a súlycsökkentés és merevség végett.

Miután megvolt az alváz és lefestettem mindent, jöhetett a hűtő. A jól bevált fésűt használtam, a keret egy gumidarab. A fésűt - méretreszabása után - ezüstfilccel színeztem.

A motorblokk szintén adott volt, viszont nem volt megfelelő a kipufogó. Így forrasztócinből szabtam magamnak, a végeket egy aluminiumantenna-darab zárja.

A kábelezést az utp kábelből kivett szállal oldottam meg.

A beltérben régi winchester kábelt (utastér-takaró bőr), aluminium palackot (ajtóburkolatok), karóra alkatrészt (ajtóbehúzó kar), és toll alkatrészt (kormányrúd) használtam fel.

 A kaszni éleit vezetékből hajtogattam, majd felragasztás után festettem egybe őket.

Az első futóművet egyedileg építettem. A fényszórók egy VW bogárról érkeztek, tollkupakba ragasztva. Az első gumik eredetileg gumitömitések voltak.

Miután teljesen elkészült, Dentomin fogporral értem el a feltapadt só hatását. Vízzel elkeverve fogkeféről pergettem az autóra, a kerekeket beleforgattam.

Alapként egy deszkadarabot feketére festettem, majd hajlakkal lefújtam és erre is szórtam a porból. Egy kis tábla jelzi a helyszínt (Bonneville), ami egy sztirollapból és egy műanyag csipesz feléből készült.

Pár kép a kész műről: 

Ha kérdéseid vannak, azt felteheted itt a kommentekben, vagy keress a facebookon: AZS Grafiklab

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0

9+1 TIPP a makettedhez, modelledhezÖsszegyűjtöttem nektek 10 egyszerű fogást, jó ötletet, amit alkalmazva Ti is szebbé, egyedibbé tehetitek makettjeiteket. A legjobb az egészben, hogy nem kell hozzájuk semmi különleges hozzávaló, minden körülöttünk van.

1. Defektes, leeresztett gumi

Sokáig kerestem a módját, miként tudnám visszaadni a már 10 éve kert végében hagyott verda kerekeinek designját. Sokan mást is használnak, például melegítik és fogóval összenyomják. Nekem a képen látható variáns jött be nagyon. Kivágsz az oldalfalak mentén egy cikket, ragasztózod, rányomod egy műanyag lapra. Amikor megkötött a ragacs, körbevágod a müanyag lapot, fested és készen is vagy. :)

Nekem már többször bevált és ezek után is alkalmazom majd.

2. woody kasztni

Már régóta motoszkál a gondolat, hogy kellene egy woody verda. A képlet nagyon egyszerű. Maszkolószalaggal leveszed a méretet. Ezt felviszed egy balsafa lapra és kivágod, majd a helyére ragasztod. Keretként más tónusú fát használnék, az éttermi fa hústű kiváló lehet.

3. Kéttónusú festés kiemelése

Ha már megvan az alapszín, kimaszkoltad a verdát és lefestetted a másik színnel is, könnyen látványosabbá teheted, ha kontúrvonalat is használsz. Bármilyen színű alkoholos tűfilc jó lehet.

4. Ablakélek festése

Sokszor jártam úgy, hogy megfolyt a festék, bekoszoltam belülre, vagy kívül a kasznira a festékkel. Pedig csupán az ecsetet kell máshogyan használni. Jól jött volna az elején ez a tipp. :)

5. Ajtók kivágása

Na ez egy mókás dolog. Nem igazán mertem belefogni, addig, míg nem találtam a makettek között egy olyat, amire azt mondtam: ha elrontom, sincs baj. A lényeg, hogy egy erős fényforrással átvilágítod a müanyagot. Belülről kezded és kívülről fejezed be, óvatosan.

Egy gasser építésekor próbáltam ki először, nem rossz, bár nagyon stresszeltem, hogy elrontom majd. :)

6. Segédkeret egyszerűen

A gyorsulási versenyeken a nagyon erős tuningvasaknak plusz támaszték kell, mivel olyan sok a lóerő, hogy startoláskor akár a tetejükre is fordulhatnak. A keret ezt előzi meg, nem engedi, hogy túl magasra emeljék a hátsókerekes verdák az orrukat. Ha méretpontosat akarsz, de nehéz lemérni a helyét, csak egy kockás füzetre van szükséged (tudom, négyzetrácsos). :)

7. Kerékjárati ív nagyobb gumikhoz

Ha te is az az átalakítós tipus vagy, akkor már biztosan belefutottál abba a nehézségbe, hogy nem fér be a nagyobb kerék az eredeti helyre. Hát csinálj újat!

8. Gumifeliratok festése

Próbáltam már én is 3nullás ecsettel, filctollal, de mindíg befolyt valahova a festék ahová nem kellet volna. Mostmár tudom, hogy nem kell egyéb mint egy pecsét gumidarabja. Ha az nincs jó a radír is.

9. Saját weathering porok

Már jópár cikkben előkerült, de ismét le kell írnom. Nagyon olcsó és megtévesztésig hasonlít a drága effektporokra: a pasztellkréta. Lereszelve is tök jó, bár én a szikémet szoktam használni. Hosszanti irányban lefelé húzom a pengét a kréta oldalán. Óvatosan, nem kell nagyon erősen nyomni, mert hamar törik.

Kép forrása: Pinterest

+1. Kerékjárati ív átalakítása

Nem csak befelé, hanem kifelé is szélesíthetsz a kerékjáraton. Bevagdosod, és kihajtod. A végén kitömítőzöd és csiszolhatod. Így megmarad az eredeti vonalvezetés.

Mondjuk én a szűkös eredeti kerékjárati ívet nagyobbra vágtam, majd egy Finlandiás üveg kupakzáró műanyag karimáját ragasztottam be és azt dolgoztam egybe pillanatragasztóba szórt szódabikarbónával. Azt is lehet ugyanúgy csiszolni száradás után.

Remélem segítettem pár sorstársamnak. 

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Rajzolt képek forrása: scaleautomag.com

Tovább
0

Az elhagyatott ’56 Chrysler dioráma – II. részazsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Mai cikkemben eljutunk a teljesen befejezett állapotig. Amint azt az előző cikkben ígértem ma a rakteret, a belteret és a környezetet mutatom be.

Raktér

Ezzel kezdem, mert ez csak pár apróság, így gyorsan túl leszünk rajta. :) A csomagtérből hiányzott az eredeti burkolat, egy félbevágott kerék volt középre beragasztva. Kivágtam egy hasított bőr darabot, ami illett az üres helyre. Papírra nyomtatott régi kólás rekeszt ragasztottam balsafa darabokra – ez adja a ládikát, melyben egy tollból származó rugó kapott helyet. A hasított bőrt víz és pasztellkréta por keverékével koszoltam be. Ezután a faleveleket hajlakkal fixáltam, ami szárított petrezselyemzöld.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Beltér

A padlón pillanatragasztóba szórt homokot használtam. Ez azért jó, mert lefestve a padlószőnyegekhez hasonló textúrát ad. A tető vinyl burkolatának színével megegyező színűre festettem a padlót. Első ülések hiányában kivettem a hátsót, majd ezt helyeztem előre. A hátlapot egy szortimenter doboz belső elválasztó műanyag lapjából készítettem. A hátsó (illetve most már első) ülésen szintén alkalmaztam a maszkolószalagot. Méretre vágtam, majd benyomkodtam az összes eredeti résbe, ezután ugyanazt a vörös színt használtam, mint a tetőnél és a padlónál.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Száradás után szikével szakadásokat vágtam bele, melyeket ragasztó és homok keverékével tömtem be, hogy lemodellezzem a szivacs matériáját. A hátsó ülés helyét egy nyakkendő belső merevítő len anyagával vontam be. Az oldalsó ajtóburkolatokat, műszerfalat és kormányt víz és bézs pasztellkréta por keverékével weatheringeltem. Néhány kinyomtatott újságpapír, plakát, doboz és cigis doboz adja meg az autentikus „otthagyott autó” életérzést. A tető belső kárpitját egy leszázalékolt munkásnadrágom farzsebének anyagából készítettem, melyet szikével vagdostam be és a jól bevált pasztellkréta por + víz elegyével koszoltam össze.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Az utas oldali törött szélvédőt igazi üvegből készítettem. Az egyik oldalára celluxot ragasztottam, majd a másik oldalról egy pontozó és egy kalapács segítségével betörtem. 

Környezet

Alapként egy régi műszőr takarót vetettem be, aminél akrilfestékkel színezve értem el a dús fűpamacsok hatását, de erről részletesen ITT olvashattok. Miután elkészült a fűtakaró, ragasztópisztoly segítségével a fa talapzatra ragasztottam.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Az autó körül elhelyezett fém reklámtáblák fotópapírra nyomtatott logók, amiket 0,33-as alumínium kólás dobozok darabjaira ragasztottam. A rozsdásítás itt is a már megszokott módon történt: pasztellkréta por + hajlakk. Növények. Hát igen, megint a "ne dobjunk kis semmit" elvén, az egyik nap az erkély balkonládájából kiástam pár kiszáradt növényt. Köztük volt egy tarkalevelű kecskerágó is. Amint kiástam, láttam, hogy a törzse akár egy igazi fáé. Csak kicsiben. Így nem volt kérdés, mi lesz belőle. A tözs adott volt, de a lombot meg kellet csinálni. Egy ékszertartó doboz párnácskájából szedtem ki a fehér vattaszerű anyagot. Ezt barna és világoszöld festékkel fújtam le. A törzsbe lyukat fúrtam és egy fém drótot ragasztottam bele. Ez a fixáláskor tartja a talapzaton a növényt.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Ezután a lefestett, megszáradt lombokat a törzsre pillanatragasztóval rögzítettem.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Amikor minden lomb a helyére került, jöhettek a falevelek. Szárított petrezselymet és oregánót használtam. Az első szép zöld, a második kissé fakóbb színű. Hajlakk segítségével fixáltam.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Ezután a kiásott növény gyökeréből is alkottam kisebb kúszónövényeket.

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Ezzel ekészültnek nyílváníthatjuk diorámánkat, bár még azért lenne mit csinálni rajta. :) Mindig van egy újabb ötlet, amivel lehetne még egy kicsit cicomázni a művet. :)

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Az utolsó képre kattintva galériát láthattok:

azsgrafiklab diorama handmade diy scalemodel weatheredmodels Chrysler abandoned barnfind

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti

Tovább
0
«
1234