Sziasztok!

Ahogy a Bemutatkozásban ígértem, pár fogalmat a saját tapasztalataimra alapozva bővebben is kifejtek.

Az első a modell fogalma:

Autómedellekkel foglalkozom, így most csak azokra vonatkoztatva írok. Azok közül is az 1/24- /25 méretarányúakról. Az autómodell nekem mindig fémet jelent. Ez egyrészről tök jó, mert bátran lehet festeni, nem kell attól tartani, hogy esetleg deformálódna a festék oldószerétől, másrészt nem olyan szép egyes részleteiben (például az ajtózsanér). Amíg ki nem nyitod az ajtót, addig szép. Aztán megpillantod a nagy, vaskos tartókonzolt, amit egy csillagfejű csavar tart. Ez egy kicsit el is viszi a realisztikus képet. Persze ha nem abban az alsó árkategóriában gondolkozol, ahol én mozgok, akkor akár hiperrealisztikus autókat is lehet vásárolni. Hátránya még, hogy nehezen alakítható, így horpadásokat, rozsda-marta lyukakat nehéz kialakítani /nem lehetetlen, csak tovább tart :) /.

 diorama  dioráma model makett diy

A második a makett fogalma:

A makett az műanyag. Törékeny, könnyű, kényesebb a festésre. Ennyi negatívum elég, jöhetnek a pozitívumok. A fémekhez képest nagyon részletgazdag tud lenni. Könnyen alakítható, csiszolható, melegíthető, faragható. Ez az én pályám :) Itt élhetem ki magam igazán. Bármit hozzátehetek, elvehetek. Ha kell, kivághatom az ajtót, majd saját zsanérral nyithatóvá tehetem, alacsonyabbra vághatom a tetőt, eltüntethetem az íveket.... Csak a képzelet szab határt!

 diorama  dioráma model makett diy

A harmadik a dioráma fogalma:

A dioráma "mini világot" jelent. Itt nyílik ki igazán a DIY kincsesláda. Egy olyan környezet, ami igazodik méretarányban az autóhoz. Mindent ennek az aránynak megfelelően kell létrehozni. Az egyik legidőigényesebb és leginkább kedvelt elfoglaltságom. Itt szabad a vásár, mindent, de tényleg mindent felhasználhatsz. Mi az, hogy mindent? Az eddig felhasznált anyagaim közül néhány: teafű (persze előtte megittam), különböző fűszerek, moha, csomagoló papír, asztalláb, képkeret, tapétaragasztó, homok, kavics, kiszáradt bonsai fa, tűszelep, ékszer, neonpatron, fülpiszkáló (na jó, ez nem használt :) ), farmer, nyakkendő, karóra és nem sorolnám tovább. :) Törekedj arra, hogy mire végzel, realisztikus legyen az összkép.

A lényeg, hogy meglássuk a szemétben a lehetőséget. Minden felhasználható, csak funkciót kell váltani.

 diorama  dioráma model makett diy

Örülök, hogy olvastál, várd a következőt! ;)

Zsolti